We mogen niet knallen, maar: ‘Rottig jaar toch mooi afsluiten’

We mogen niet knallen, maar: ‘Rottig jaar toch mooi afsluiten’

27 oktober 2020 Uit Door Arjan

De jaarwisseling gaat er dit jaar totaal anders uitzien – en niet alleen vanwege de coronamaatregelen. Voor het eerst geldt een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Is er voor de vuurwerkliefhebber dan nog wel wat te beleven? Zeker wel, zeggen deskundigen.

Het lijkt een treurig jaar voor de vuurwerkliefhebber. Vuurpijlen en rotjes zijn verboden, de politie dreigt met strenge controles aan de grens en de ene vuurwerkshow na de andere wordt afgezegd vanwege corona. “De traditie staat onder druk”, erkent liefhebber Rob Snijders. 

Snijders runt de belangengroep Vuurwerkfederatie. Een club die zich vooral richt op het legale vuurwerk. Niet het illegale spul waar in de media telkens zoveel aandacht voor is.

Strenge controles

Ook gisteren weer. De politie kondigde strenge controles aan langs de grens. Gevreesd wordt dat Nederlanders meer dan in andere jaren vuurwerk uit het buitenland gaan halen. De komende tijd zullen agenten daarom ‘steekproefsgewijs’ auto’s langs de kant zetten. Wie illegaal importeert kan forse boetes krijgen. “We hopen mensen te ontmoedigen”, zei een woordvoerder.

Bangmakerij, noemt Snijders dat. “Ze roepen al jaren dat ze strenger gaan controleren, maar ze maken het niet waar. De politie is totaal niet geloofwaardig meer.” Wat hem betreft mogen ze best eens harder optreden.

Bij de Belangenvereniging Pyrothechniek Nederland (BPN) vinden ze het ook onhandig dat de regels per land zo verschillen. Het liefst zien ze dat Europees één lijn wordt getrokken. Er zullen daarom ongetwijfeld ook dit jaar weer mensen over de grens illegaal vuurwerk gaan halen.

Toch kopen de meeste liefhebbers gewoon in Nederland, verwacht Snijders. “Liefhebbers weten dat de traditie onder druk staat. Als je maling hebt aan de regels, dan snijd je jezelf in de vingers.”

Maar is er nog legaal vuurwerk over dan? Valt er nog wat te kiezen? Jazeker. Liefhebbers praten er op internetfora al maanden over, zegt Snijders. “De freaks zijn al het hele jaar aan het shoppen. Ik ook. Vooral vanaf september begint het elk jaar te leven. Dan begint het seizoen pas echt. Importeurs komen dan met nieuwe producten en websites om in te neuzen.”

Wat zijn dan die nieuwe producten? Wat is de vervanger van de vuurpijl bijvoorbeeld? “Als alternatief voor de vuurpijl zou je bijvoorbeeld een compound kunnen pakken”, zegt Snijder. Dit is een doos met een serie aaneengesloten fonteinen die je met één lont aansteekt.

‘Eigen vuurwerkshow’

Ook Marcel Theunissen van de belangenvereniging BPN is enthousiast over de compound. “Met zo’n doos heb je je eigen vuurwerkshow”, zegt hij. Voorheen maakten mensen dit zelf, door meerdere kleine vuurwerkdozen – ‘cakeboxen’ – aan elkaar te koppelen. Nu komt dit kant en klaar van de fabrikant. 

“Dat is een stuk veiliger, het staat ook gewoon op de grond. Na afloop is het makkelijk weg te gooien, we zien dat veel mensen dat waarderen.”

Crackling rotjes

Ook enkelschotsbuizen zijn dit jaar illegaal. Dit vuurwerk, ook wel een ‘single shot’ of ’thunderking’ genoemd, was de afgelopen jaren populair bij jongeren. Vanuit een buis wordt het vuurwerk de lucht in geschoten, waarna een flinke knal volgt. “Hiervoor zijn mooie alternatieven bedacht zoals enkelschots mijnen”, zegt Snijder. “Deze hebben een meer sierlijk effect en een minder harde knal.”

Zowel Theunissen als Snijders verwachten dat een hoop legaal vuurwerk over de toonbank gaat, ondanks het kleinere aanbod én ondanks corona.

“Mensen hebben toch de behoefte om het jaar goed af te sluiten”, zegt Theunissen. “De jaarwisseling was traditioneel gezien een manier om de boze geesten te verdrijven. Hoe mooi is het om symbolisch afscheid van corona te nemen? De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken, maar het is een mooie gedachte.”

Verkoop ligt hoger

De verkoop van vuurwerk ging vorig jaar door het dak, en ook dit jaar kunnen er zomaar records gaan breken. Qua verkoop zijn de voortekenen gunstig, zegt Theunissen. “Het is nog koffiedik kijken, maar de voorverkoop ligt nu 12 tot 15 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd.”

Vuurwerk zal bij veel mensen toch wel op het programma staan, denkt ook Snijders. “Ik denk dat iedereen ernaar uitkijkt om dit rottige jaar af te sluiten.”

BRON