Onvrede over vuurwerkverbod: ‘Net nieuwe bunker van een ton gebouwd’

Onvrede over vuurwerkverbod: ‘Net nieuwe bunker van een ton gebouwd’

31 januari 2020 Uit Door Arjan

Ondernemer Tjark Bakker heeft een vuurwerkzaak bij Emmen en liet een jaar geleden nog een gloednieuwe bunker bouwen. Kosten: ruim een ton. Het aanstaande verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is niet alleen een financiële klap voor hem, het maakt hem ook boos: “Symboolpolitiek is het. Dit werkt alleen maar averechts.”

Bakker startte zo’n vijftien jaar geleden de vuurwerkzaak met een groepje vrienden. “We zitten in Nieuw-Weerdinge, bij Emmen. Onder de naam Van der Veen Vuurwerk verkopen we al jaren met heel veel plezier vuurwerk. Netjes, volgens de regels.”

Hij verzorgt vooral professionele vuurwerkshows, zijn vrienden runnen de winkel. “Het is hard bikkelen. Ik vind het daarom zo jammer dat de verhalen over vuurwerk de laatste tijd zo eenzijdig zijn. Heel veel mensen en vooral ook kinderen hebben juist heel veel plezier van vuurwerk.”

Mega-investering

Het nieuws dat consumenten komende jaarwisseling van het kabinet geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer mogen afsteken, is een harde klap. “Dat is ongeveer 30 procent van onze handel. Dit kost ons dus tienduizenden euro’s.”

Een jaar geleden werd er ook nog eens een mega-investering gedaan met de bouw van een nieuwe bunker waar het vuurwerk volgens de regels kan worden opgeslagen. Kosten: ruim een ton.

Maar het gaat hem niet alleen om het geld. Hij heeft een duidelijke mening over het verbod dat het kabinet deze jaarwisseling al wil invoeren. “Symboolpolitiek is het. De vuurpijlen en de rotjes zijn niet de oorzaak van de problemen. Dat is het illegale vuurwerk. En daar schort het volledig qua controle. Nu pakt de overheid de ondernemers die zich netjes aan de regels houden en enorme investeringen doen.”

Meer illegaal vuurwerk?

Mensen willen toch vuurwerk afsteken, zegt hij. “Die gaan dus straks naar het buitenland om aan knallers en pijlen te komen. En dus krijg je straks nog meer illegaal vuurwerk in ons land. Het probleem wordt alleen maar groter.”

Vuurwerkverbod? Deze mensen vinden daar wel wat van

Wat dan wel de oplossing is? “Veel strenger handhaven op illegaal vuurwerk”, vindt de vuurwerkhandelaar. Intussen blijft hij met zijn vrienden gewoon doorgaan met de zaken. “Ik vind het vooral jammer voor kinderen. Die willen gewoon lekker knallen met rotjes. En ik geef ze groot gelijk.”

Spijt van de bunker? “Nee. We blijven doorgaan met het siervuurwerk. En ook dat moet je veilig opslaan.”

BRON: RTL Nieuws
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5004326/boosheid-over-nieuwe-vuurwerkverbod-kabinet-verbod-pijlen-en