Vuurwerkhandelaar Evert Hooijer: ‘Wacht eerst landelijk beleid af’

Vuurwerkhandelaar Evert Hooijer: ‘Wacht eerst landelijk beleid af’

22 februari 2020 Uit Door Arjan

SOEST – Dat de meningen langzaam veranderen, ziet hij ook wel en wist hij al. Maar Evert Hooijer vindt dat de gemeente op het verkeerde spoor zit als ze het legale consumentenvuurwerk gaat verbieden. ,,Het illegale vuurwerk is de bottleneck.”

,,Door het illegale vuurwerk is vandalisme ontstaan. Daardoor worden verkeersborden verwrongen en worden andere dingen opgeblazen. Met normaal vuurwerk kan dat niet. Ze pakken nu de verkeerde koe bij de hoorns”, reageert Hooijer op de wens van een raadsmeerderheid om het consumentenvuurwerk vanaf de komende jaarwisseling te gaan verbieden.

FABRIEKEN ,,Laat ze in Europees verband de illegale productie aanpakken. Ze weten precies waar de fabrieken staan, in Italië, Polen en Roemenië. Bij overslagstations wordt er scherp gecontroleerd en daar wordt best veel illegaal vuurwerk in beslag genomen. Maar ze moeten het illegale vuurwerk en de overlast daarvan bij de bron aanpakken.”

ERVAREN Al 51 jaar verkoopt Hooijer vuurwerk en is daar mee de meest ervaren in zijn branche in Soest en mogelijk van het hele land. ,,Ik ben begonnen op mijn twaalfde, bij mijn vader Ab.

ILLEGALITEIT De noodzaak van maatregelen in Soest, ontgaat hem. ,,Soest heeft geloof ik nog geen drieduizend euro schade gehad. Is het hier dan zo slecht, we zijn toch geen grote stad? Soest heeft weinig tot geen calamiteiten. Vuurwerk afsteken mag maar in een kort tijdsbestek en met een verbod werk je illegaliteit in de hand. Er zal niet minder geknald gaan worden. Je kunt het zo in Duitsland halen, daar ligt het in de schappen van de supermarkt. Als je ziet hoeveel geld sommige mensen aan vuurwerk uitgeven. Die stoppen echt niet zomaar.”

HONDEN Als hondenliefhebber (zijn eigen honden hebben geen last van het knallen) vindt Hooijer het vervelend als honden door het vuurwerk stress hebben. ,,Dat is ook erg, maar daar werd vroeger nooit over gesproken, daar stapten we overheen.”

GEFASEERDE AANPAK Als er al een verbod zou moeten komen, dan pleit Hooijer voor een gefaseerde aanpak. Maar om het beleid op gemeenteniveau te laten uitstippelen, kan zijn goedkeuring niet wegdragen. ,,Kijk eens hoe dat met de zorg is gegaan, verschrikkelijk toch? Laat Soest eerst het landelijk beleid afwachten. Dat zegt burgemeester Bolsius van Amersfoort ook.”

SYMBOOLPOLITIEK Bolsius wil eerst onderzocht zien of een eventueel verbod juridisch wel haalbaar is en wil daar niet op vooruitlopen met ‘symboolpolitiek’. De Soester discussie over vuurwerk(overlast) kwalificeert Hooijer als ‘politieke praat’. ,,Ik heb hier nog nooit een raadslid gezien, die komt kijken naar alle kinderen die met hun ouders vuurwerk kopen. Weet je, als je het per gemeente laat beslissen, krijg je verschillende regelgeving. Mag je in Soest niets afsteken, dan zijn er mensen die naar Baarn gaan. Je zadelt iemand anders ermee op.”

HANDHAVEN De Soester vraagt zich of een verbod wel zo dichtgetimmerd kan worden dat de gemeente een poot heeft om op te staan. En dan nog, handhaven is volgens Hooijer schier onmogelijk. ,,Tijdens de verkoopdagen word ik driemaal per dag als een kleine jongen gecontroleerd, maar ik heb alles op orde en voldoe aan alle eisen. Maar vuurwerk afsteken valt niet te controleren. Laatst nog waren we aan het wandelen en hoorde ik in de duinen een salvo. Ik denk dat ze een hele bloementuin aan het afsteken waren

BRANCHEVERENIGING Als er een verbod wordt afgekondigd, waar dan ook, dan zal de Branchevereniging Pyrotechnisch Nederland (BPN) in het verweer komen en langs juridische weg proberen zo’n besluit te tackelen, weet Hooijer. ,,Daar ga ik aan meedoen. Ik ga niet zomaar mijn kop op het blok leggen. Ik lig er geen nacht wakker van, maar legaal vuurwerk afsteken moet gewoon kunnen. De knallers en de vuurpijlen zullen er wel uitgaan, maar het vuurwerk voor kinderen en cakes en dergelijke, het siervuurwerk, moet gewoon kunnen. Daar gebeurt niets mee.”

UNIEK De manier waarop in Nederland de jaarwisseling gepaard gaat met vuurwerk, is volgens Hooijer uniek. Vlaanderen is vuurwerkvrij, maar daar werd niet zoveel afgestoken als in ons land, terwijl daar wel werd geproduceerd/verkocht voor de Nederlandse markt.

CENTRAAL Een centraal vuurwerk biedt volgens Hooijer geen soelaas en zal z’n doel niet bereiken. ,,Daar gaan echt niet de mensen met hun kinderen heen. Ik snap niet waar ze het in één keer vandaan halen. Het is gewoon jammer, we moeten hier niet te saai worden. Soest is een prachtige gemeente waar alles reilt en zeilt. Ik ken geen voorbeelden van ernstige dingen.”

BRON