Geen extra regels rondom afsteken vuurwerk

Geen extra regels rondom afsteken vuurwerk

15 oktober 2021 Uit Door Arjan

De gemeente Dronten gaat deze jaarwisseling geen extra regels instellen voor het afsteken van vuurwerk. Uit een enquête onder bewoners blijkt dat het merendeel geen overlast ervaart, en dus vindt de gemeente het niet voor de hand liggen om het afsteken van vuurwerk te beperken.

De enquête is eerder gehouden op verzoek van verschillende partijen in de gemeenteraad. GroenLinks, SP en ChristenUnie wilden weten hoe mensen de jaarwisseling beleven. 2717 mensen hebben online hun mening gegeven. En 64 procent geeft aan geen overlast te ervaren. Zij geven als redenen dat ze het zien als een traditie, het maar één dag duurt en dat ze vuurwerk mooi vinden. Mensen die wel last hebben van het vuurwerk, geven aan dat het harde geluid, de rommel op straat en de angst bij dieren vooral storend zijn.

Landelijke regels
Voor mensen die wél overlast ervaren van vuurwerk ‘is dat vervelend’, schrijft het college van burgemeester en wethouders. Maar ze vinden het meer voor de hand liggen als er landelijk maatregelen worden getroffen om dat te verminderen. “Een algeheel vuurwerkverbod is alleen effectief als dit landelijk opgelegd wordt en gepaard gaat met een verbod op de verkoop van consumentenvuurwerk.”

Ook speciale vuurwerkvrije zones ziet het college niet zitten. Het is moeilijk te handhaven: “Handhavers kunnen alleen handhaven op vuurwerk als zij zelf zien dat iemand vuurwerk afsteekt. Ze moeten de overtreder op heterdaad aantreffen. De overlast ontstaat namelijk pas nadat het vuurwerk is afgestoken en op dat moment zijn de handhavers veelal te laat”.

In Almere ziet het ernaar uit dat het afsteken van vuurwerk de komende jaren wordt beperkt. Daarover verschillen de meningen, maar een meerderheid in de raad lijkt voor.

BRON