Ed Raket start actie: ‘Dit is niet representatief’

Ed Raket start actie: ‘Dit is niet representatief’

31 maart 2020 Uit Door Arjan

BERGEN OP ZOOM – Edwin Vader, beter bekend als vuurwerkverkoper Ed Raket, start een tegenoffensief in de richting van de gemeente Bergen op Zoom. “Natuurlijk heb ik er een economisch belang bij, maar 52 reacties op bijna 70.000 inwoners, dat is niet representatief.” Hij reageert daarmee op de evaluatie van de afgelopen Oud & Nieuw, waarbij de gemeente stelt dat er roep om verandering is binnen de samenleving.

Edwin Vader is de betutteling van de overheid zat. Natuurlijk snapt hij dat het vervelend is wanneer er illegaal vuurwerk wordt afgestoken. “Maar dat komt niet van ons, dat mogen wij niet verkopen. Sowieso verkopen wij alleen vuurwerk in de laatste drie dagen van het jaar.” De veelal negatieve reacties rondom vuurwerk zijn volgens Edwin Vader dan ook niet terecht. “Er zijn duizenden mensen die het wel leuk vinden, maar die hoor je bijna niet.” Daarom start Ed Raket een tegenactie. “Ik ken natuurlijk de echte liefhebbers en ik ga hen vragen een brief te schrijven naar de gemeente. Zo komt er een eerlijker beeld van hoe mensen over vuurwerk denken.”

Eén van de mensen is Tim Mulders uit Bergen op Zoom. “Ik vind het leuk om af te steken, maar ik geniet er ook echt van om ernaar te kijken”, legt hij uit. “Maar het afsteken van het vuurwerk is wel van essentieel belang voor de beleving.” Tim Mulders is van kinds af aan opgegroeid met vuurwerk en zou het dan ook enorm jammer vinden wanneer er een algeheel vuurwerkverbod komt. “Ik heb het rapport gelezen en ik vind het wel enorm sfeermakend. Ze baseren zich op de publieke opinie, maar eigenlijk baseren ze zich op 52 mensen die hebben aangeven een negatieve ervaring te hebben met vuurwerk.”

Er is bijvoorbeeld ook een rondvraag geweest bij het burgerpanel, waar Tim onderdeel van uitmaakt, maar die uitkomsten zijn níet in het rapport verwerkt. “Zo krijg je geen eerlijk beeld.” Volgens Tim Mulders storen mensen zich vooral aan de harde knallen en het afsteken van vuurwerk buiten de afgesproken tijden. “Maar dat is een kwestie van handhaven. Het is illegaal vuurwerk dat op illegale tijden wordt afgestoken. Ik koop mijn vuurwerk gewoon bij een lokale ondernemer en ik steek het om 00.00 uur af tijdens oud & nieuw. De volgende dag ruim ik alles netjes op, daar kan toch niemand problemen mee hebben?”

BRON