D66 voorkomt vuurwerkverbod voor Den Haag

D66 voorkomt vuurwerkverbod voor Den Haag

8 maart 2020 Uit Door Arjan

Voor Den Haag geldt dit jaar, als er niet alsnog een algemeen geldend landelijk verbod komt, nog geen vuurwerkverbod. De raad besloot donderdag in meerderheid te stemmen tegen een verbod op het afvuren van consumentenvuurwerk voor de stad, waar Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen dat verbod wel al hebben ingesteld.

Het voorstel van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, Haagse Stadspartij, NIDA, Islam Democraten en 50PLUS kreeg tot groot ongenogen van PvdD-fractievoorzitter Barker dus geen steun van de fractie van D66. “Landelijk doet D66 dit, in Amsterdam weer dat en in Den Haag iets heel anders.”

De regering werkt zoals bekend aan een voorstel om een aantal vuurwerksoorten te verbieden. Steeds meer gemeenten vinden dit echter niet ver genoeg gaan en voeren zelf een lokaal afsteekverbod in. Ook in Den Haag leek er een meerderheid voor deze maatregel te zijn ontstaan, tot  de stemming van donderdag.

De fractie van D66 stemde uiteindelijk tegen de motie omdat het wil dat er een landelijke oplossing komt voor dit landelijke probleem. “We kunnen als gemeente in Den Haag wel vuurwerk afsteken verbieden, maar we kunnen geen onderscheid maken tussen ongevaarlijk siervuurwerk of gevaarlijk knalvuurwerk”, aldus een woordvoerder. “Ook kunnen we als gemeente niet de verkoop verbieden, alleen het gebruik. Wil je dus ècht dit gevaarlijke vuurwerk aan banden leggen, dan moet je dat landelijk doen.”

BRON