Vuurwerkverbod nu definitief: compensatiepakket van 40 miljoen voor handelaren
13 november 2020Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigde vanmiddag na de ministerraad officieel aan dat de verkoop van bijna al het vuurwerk met oud en nieuw in de ban gaat. Ook afsteken wordt deze jaarwisseling verboden.
Alleen categorie F1 vuurwerk blijft beschikbaar. Dit wordt ook kindervuurwerk, fopvuurwerk of schertsvuurwerk genoemd. Het gaat om producten als sterretjes en knalerwten, die het hele jaar door in de schappen liggen.
De handelaren die al een voorraad siervuurwerk hebben liggen, hoeven die niet te vernietigen. De compensatie is ook bedoeld voor opslag of transport. ,,Het kan volgend jaar weer worden verkocht”, zegt Van Veldhoven. Volgens de branche vormt de opslag van al dat binnengekomen vuurwerk een probleem. Van Veldhoven ontkent dat die opslag gevaarlijk is. ,,Dat moeten handelaren nu ook. Maar er is ook capaciteit voor in het buitenland.”
Berekenen
De vuurwerkbranche weet nog niet of de compensatie voldoende is. ,,We hebben ook bedragen van 60 à 70 miljoen euro voorbij zien komen en horen pas net dat het 40 miljoen wordt. We moeten goed gaan berekenen met welke kosten we worden geconfronteerd”, reageert woordvoerder Marcel Teunissen.
Want dat de opslag niet tot problemen leidt, betwist hij. ,,Er zijn handelaren die hun voorraad al vroeg naar winkels transporteren. Die winkeliers mogen het voor enkele maanden opslaan in een bunker. Maar omdat die opslag vaak in een woonwijk is, mag het vuurwerk er niet jaarrond blijven.” Met als gevolg dat de handelaren het verspreide vuurwerk mogelijk moeten terughalen – ‘dat wordt een hele logistieke operatie’ – en er niet voldoende opslag is. ,,Ja, er is opslag in het buitenland, maar daar hangt ook een kostenplaatje aan. Dat moeten we allemaal op een rij zetten”, verklaart Teunissen.
Volgende week gaat de brancheorganisatie met de minister om de tafel om alle vragen te bespreken. Want als er niet voldoende opslagruimte is, moeten ze het vuurwerk dan vernietigen? Teunissen: ,,We hebben geen idee waar die 40 miljoen euro op is gebaseerd.”
Illegaal vuurwerk
De vuurwerkbranche vreest dat mensen zich door het verbod zullen wenden tot illegaal en daarmee levensgevaarlijk siervuurwerk. Hierdoor kunnen ook veel slachtoffers vallen, is de angst.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) spreekt dat tegen. ,,Voor de politie wordt het gemakkelijker. Want er is een duidelijke lijn. Zij wilden dit al langer. Maar ik zeg daarnaast tegen mensen: denk na. De zorg moet echt ontlast worden, dus draag daar aan bij door een jaar over te slaan met vuurwerk.”
Hij waarschuwt evenwel dat een boete voor het afsteken ‘minstens honderd euro’ is. Dat betekent dat overtreders ook een strafblad kunnen oplopen. Voor bedrijven die illegaal vuurwerk opslaan of verkopen komt de prent vele malen hoger te liggen, aldus Grapperhaus.
Besluit snel tot stand gekomen
VVD-Kamerlid Erik Ziengs, die zich eerder verzette tegen een totaalverbod, kan leven met deze uitkomst. ,,Dit besluit is gelukkig heel snel tot stand gekomen. Ik heb al gezegd dat er een goede compensatie moest komen en dat hier niet mag worden gesproken over ondernemersrisico”, aldus Ziengs.
De liberaal heeft eerder gezegd dat een regeling ruimhartig moest zijn, in het belang van de handelaren. ,,Ik ga ervan uit dat hier goed over nagedacht. Belangrijk is wel dat het een eenmalig besluit is, alleen voor deze jaarwisseling. Dus kan ik me erbij neerleggen, want ook voor ons is de zorg belangrijk.”
CDA’er Chris van Dam spreekt van een ‘ogenschijnlijk goede compensatie’, al wil hij dat de branche ook tevreden is met deze tegemoetkoming. Suzanne Kröger (GroenLinks) kwam, samen met de Partij voor de Dieren, met het idee voor een eenmalige ban deze jaarwisseling. Dus is Kröger blij dat de kogel nu door de kerk is.
,,Een vuurwerkverbod is hard nodig om de zorg en de politie niet nog meer te belasten. Goed dat het kabinet het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren omarmt.”