VVD vindt drie miljoen euro voor compensatie vuurwerkhandelaren

VVD vindt drie miljoen euro voor compensatie vuurwerkhandelaren

17 februari 2020 Uit Door Robin

Regeringspartij VVD heeft drie miljoen euro gevonden om (kleine) vuurwerkondernemers te compenseren die getroffen worden door het aanstaande verbod op knalvuurwerk en pijlen. 

Morgen stemt de Tweede Kamer over een landelijke ban op rotjes en vuurpijlen. Dan komt ook een motie (wens) op tafel van de liberale Kamerleden Yesilgöz-Zegerius en Ziengs om te komen tot ‘een vorm van schadeloosstelling’ voor de branche, die straks met voorraden blijft zitten. 

De afgelopen week is de VVD hard op zoek geweest naar een deugdelijke financiële dekking. Voor een bedrag van maximaal 3 miljoen euro is die nu gevonden binnen de begrotingen van Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat. Dat blijkt uit de tekst van de aangepaste motie voor een schadeloosstelling, in handen van deze redactie. 

Restvoorraden

Het kabinet moet dan verder in overleg met (kleine) vuurwerkondernemers om te kijken hoe zij geholpen kunnen worden met het verwerken en opruimen van de restvoorraden. Een deel zal bijvoorbeeld verkocht kunnen worden aan het buitenland, maar de rest moet veilig vernietigd worden.

Vorige week ontstond er nog onrust bij de Kamerfractie van de VVD, omdat het kabinet weigerde zelfstandig ondernemers te compenseren voor de schade die zij oplopen door het aanstaande verbod. Premier Rutte deed dat leed zelfs af als ‘ondernemersrisico’.

Een motie vanuit de Tweede Kamer die het kabinet opriep om een schadeloosstelling te regelen, werd door minister Van Veldhoven (Milieu) afgeraden. De financiële dekking, oorspronkelijk te vinden binnen de milieubeleidsartikelen van de begroting Infrastructuur en Waterstaat, zou niet deugen.

Nu wordt er dus uit potjes van meerdere ministeries geld gehaald. Het gaat om financiering die niet vast moet blijven staan voor andere specifieke doeleinden.

Positief

De andere regeringsfracties in de Tweede Kamer zouden naar verluidt positief staan tegenover deze oplossing, maar moeten nog wel officieel instemmen. Volgens ingewijden leeft breed het besef dat er iets moet worden gedaan voor de getroffen ondernemers. Als de motie morgen wordt aangenomen, dan moet het kabinet vóór 1 mei een deal met de branche presenteren.  

BRON